Sabàtic

Sitges, 2022

HOTELS

Creative direction: Sandra Tarruella Interioristas
Responsible: Olga Pajares
Collaborators: Blanca Comín
Area: 2600 m2
Customer: Vertix Grup Immobiliari
Photographer: Salva López

“Sandra Tarruella Interioristas studio has designed the new Sabàtic Hotel in Sitges, commissioned by the Massot family, owners of the Vertix company. The Hotel is part of the Autograph collection of the Marriot hotel chain in conjunction with AC Hotels.

From the very beginning, the family told us that the hotel should have a holiday aesthetic with an urban touch, and not too summery or beachy, since the building is located in the northern and residential part of Sitges, and the hotel will be open all year round.

That is why we were inspired by a European vacation aesthetic, where the atmosphere transmits calmness, light and sophistication.

One of the elements that inspired us most about the space was the great height of the ground floor, where the common areas of the hotel are located, including the reception, bar, restaurant and the winter lounge spaces. It projects magnificence from the moment guests walk through the front doors. This encouraged us to make a large mural as a backdrop for the reception desks. The counters are pieces of natural stone treated in different finishes, with veins in two different directions or bush-hammered, and combined with the Santa & Cole Tekiò lamp. The front wall is made of satin lacquered MDF board and houses the communication core that leads to the key rooms above.

The reception is framed by two large bookshelves in the shape of lattices that filter the views and embrace the two rooms, where area rugs have been custom designed for the hotel by Cumellas, following the aesthetic guidelines of the concept. The waiting area, with sofas by Perobell and the kata armchairs by Arper, were placed here. This space is completely open to the outside, where the natural morning light penetrates the room, and allows guests to see the entire outdoor garden.

The entire ground floor keeps the beams visible to help define the space, the suspended ceiling between beams is made of walnut wood slats where the lighting, air conditioning and acoustic fabric are all integrated. Both the wall cladding finishes in natural walnut wood and the fabrics used on the upholstery provide warmth and sound comfort to all common areas.

The central bar was strategically placed to articulate all the spaces around it, so that they are visually connected, but distributed throughout the floor plan layout. However, the views of the sunken patio, with its exuberant vegetation that brings freshness and light to the entire hall, is not interrupted.

Furniture is placed along the walls by implementing continuous sofas that are upholstered in sand, black and navy-blue tones using different patterns that refer to the European vacation aesthetic, where the perimeter tables are located.

The tables in the rooms are complemented with chairs upholstered in blue and an off-white trim; they were designed by our studio. All the zones have a large central element made of a noble material, either in stone or solid iroko wood, that serves as a breakfast service station. Hence, the buffet is distributed in a more pleasant and non-centralized way that allows sweets to be separated from salty foods or sausages, juices and coffees. It helps to create a route and enhance the use of all spaces. Beside the large communal table there a large bronze mirror with a beveled section, which expands the space while repeating the window rhythm that connects to the outdoor dining space.

The graphic application of semicircular elements made of shiny stainless-steel pieces has references found in a marine ambience, and in contrast with a very textured finish such as the lime mortar on the wall.

The latticework of the restaurant embraces the most protected space from the views: the winter lounge, which was something required by the operator. It is an intimate space, where guests can relax, play board games or billiards, or enjoy reading a book in the seating areas, and resulting a more comfortable and relaxed ambience.

The graphic work of the entire floor level is made using large frames with photographs from Salva Lopez, projecting the holiday aesthetic that the brand wants to show, where guests feel as if every day were a Saturday, or every day is a vacation day regardless of the time of the year it is.

On the ground floor, the access to the terrace is through the restaurant, and where an indoor and outdoor seamless connection has been created, enhanced by the use a continuous stone flooring with a large-format and bush-hammered finish. This floor level is protected from direct sun rays by using metal pergolas with wooden slats, and gives way to a sunken level, and allowing the slab to become the seating area of the lower level. The bench is finished using the same stone, it has upholstered cushions using prints and colors similar to the ones used indoors. For the outdoor service, a bar has been made of micro cement where both the bartender and the DJ can share the space.

Outside the first floor, there is a flush deck swimming pool finished with a green stone, a bar, an outdoor lounge space and a gym. To separate the terraces from the pool rooms, a promenade has been designed, where the straight line is blurred with the use of stone and soil, and where the natural vegetation of the space opens up. Also, some daybeds have been placed on the first row of sun loungers. They have a slatted structure that provides privacy between the views from the private terraces and solarium.

For the rooms, we wanted to transmit a warm and fresh aesthetic, by applying a sand color finish on the walls, and applying wood on the floors, walls, and ceilings, to create the dining space, where the kitchen counter is integrated and was completely changed. Both the sink and the vitroceramic cooktop are integrated under wooden trays, so if they are not being used, they disappear from the room, allowing the counter to become part of the entrance as a furniture piece. Also, the fridge and the hood are integrated in this element.

The bathrooms were resolved using a stoneware tile by Florim, that looks like a bush hammered stone, which was useful to create a continuous finish on the walls, floor and even the sink.

On the walls of the rooms, we have incorporated wooden frames with a handmade paper work done by the Museu Molí Paperer company, forming a set of volumes that conveys calmness, tradition and quality.

The main room is highlighted by a large painting with different levels that adds color to the room, and where the tone of the painting’s glossy lacquer varies depending on the floor the visitor is at.”