Cinco Jotas

Madrid, 2015

RESTAURANTS

Creative direction: Sandra Tarruella Interioristas
Responsible: Elsa Noms
Collaborators: Núria Calderón, Núria Martínez, Bárbara Beserra
Area: 267 m2
Photographer: Meritxell Arjalaguer
Graphic design: Run Design

Osborne, a renowned family business commissioned us to renovate the Cinco Jotas restaurant located in the Salamanca district of Madrid.  The aim was to transmit the passion for tasting 5J – Iberian acorn-fed ham – and the culinary experience of their high quality products.

Having in mind the idea to thrill diners, we evoked the experience to convey the essence and values of the brand through the care of details in the interiors, which have a reminiscent of the Dehesas grassland, the place where purebred Iberian pigs are raised.

The restaurant is set in a four-story building with a small layout configuration. Our priority was to rearrange the existing spaces, keeping the street level for the bar area, the middle floors for the restaurant, and the top floor as both an outdoor restaurant and a cocktail bar area to enhance the ambience during the evenings.

On the top floor, the glass roof provides greater height to the space, transforming it into an open outdoor terrace in summer. This roof has a retractable glass roof system and a second layer using the same natural hatched string pattern used at the entrance of the restaurant, allowing flexibility to the space  -depending on time of year – and filtering the natural light.