Pez Vela Chiringuito

Barcelona, 2011

RESTAURANTS

Creative direction: Sandra Tarruella Interioristas
Responsible:
Collaborators: Catina Verdera, Laura Muñoz, Anna Daunis, Cristina Garcia Wilson
Area: 495 m²
Customer: Grupo Tragaluz
Photographer: Jordi Sarra
Graphic design: RUN

The new project by Grupo Tragaluz is the chiringuito Pez Vela, at the base of the W Hotel in Barcelona. A chiringuito is a casual beach restaurant, and the Pez Vela is intentionally informal, youthful and fresh – an especially enjoyable place in summertime. Nonetheless, the presence of woods and a fireplace also make it equally inviting in winter. The menu is mostly based on fish and rice dishes, combined with other classics of Grupo Tragaluz.

The project erases the limits between indoors and outdoors and distributes the space in three levels to ensure that all patrons can enjoy a sea view, which is the key feature of this location. Light is another crucial element of the project, as it allows for a modulation of the space, adapting it to the occupancy and the season of the year. The space is lit as if it were a theatre set: light can be focused in the central part of the dining room when there are few guests, or fill up the whole periphery of the restaurant when it is complete. The ceiling light is combined with a very warm light from lamps with screens.